dijous, 24 de novembre del 2011

MÀGIA AMB POSTIMATGES

No em demaneu explicacions científiques o mèdiques però intentaré explicar-vos un curiós fenomen que, si no el coneixeu, segur que trobareu interessant. Es tracte de l'efecte anomenat postimatge.

Quan el nostre sistema visual és sotmès a una prolongada exposició fixa a un color, aquest es fatiga i contraresta automàticament 'imaginant' el color complementari. Per això funciona el següent experiment. Si mireu la imatge de l'esquerra de la figura A sense apartar la vista del punt central i, després de passats uns 30 segons mireu a la part dreta de la figura A en blanc i fixeu la vista també en el seu punt central, amb paciència acabareu veient com es forma la imatge de l'esquerra però en negatiu. Les parts negres les veureu blanques i les blanques negres.


figura A

El mateix passa amb qualsevol color. Si feu la mateixa prova amb la figura B veureu com els colors vermell, verd i blau de la part esquerra es converteixen en els seus complementaris cian, magenta i groc a la part blanca de la dreta de la figura B.


figura B 

Una vegada una persona em va comentar que veia el cel amb un to vermellós... Després de la sorpresa inicial vaig analitzar la situació i li vaig demanar si s'estava mirant el fons blau cel de la piscina que teníem al davant. Em va dir que sí, que feia un estona que estava encantada mirant-se aquell color blau cel que l'atreia molt, i ja vaig tenir l'explicació per tranquilitzar-la!

Anem a veure ara un altre tipus de il·lusió òptica fruit d'aquest efecte. La figura C ens mostra una imatge una mica psicodèlica. Assegureu-vos que no teniu el ratolí a sobre la imatge i concentreu la vostra vista al punt central. Passats 30 segons no moveu gens els ull però desplaceu el ratolí a sobre la imatge. Manteniu la vista immòbil un moment i després moveu els ulls repassant tots els racons de la imatge.


figura C

Sorpresa! La imatge psicodèlica inicial s'ha convertit en una imatge normal en color al posar-hi el ratolí a sobre, però al moure la vista us heu adonat que realment era una imatge en blanc i negre. Màgia? Res de res, la postimatge psicodèlica generada per la vostre visió i fusionada amb la imatge en blanc i negre és tota l'explicació.



5 comentaris:

  1. Genial!! el de la foto que es veu en color, és que que més m'ha sorprès. :)

    ResponElimina
  2. carai !! primera noticia, interessantissim! Fins aviat!

    ResponElimina
  3. OOOOHHH

    Això és magnífic Eduard! Pura PERCEPCIÓ VISUAL. La resta són megapíxels més o menys ordenats...

    Un article sensacional.

    ResponElimina
  4. M'alegro que l'article us hagi satisfet. Moltes gràcies per comentar!

    ResponElimina